Intrastat este un sistem de monitorizare si gestionare a datelor statistice privitoare la comertul de bunuri efectuat intre tarile membre ale Uniunii Europene.
O tara intrata in Uniunea Europeana trebuie introdusa in circuitul unic european de bunuri pe Piata Unica. Astfel, comerciantii de bunuri nu mai completeaza declaratii vamale, controlul vamal ne mai fiind util si valabil.
Firma Acila ofera serviciul de completare si transmitere a declaratiilor intrastat pentru companiile care doresc sa se asigure de promptitudinea si seriozitatea cu care sunt tratate aceste documente.
Informatii generale intrastat
Firma Acila ofera servicii complete de formalitati si comisionare vamala si declarare intrastat pentru vama Timisoara Baza, Timisoara Aeroport si Moravita. Serviciile sunt adresate firmelor care desfasoara activitati de import-export si care depasesc limita pragul valoric stabilit de import-export pentru anul 2024.
Echipa noastra de profesionisti dispune de pregatire in domeniul legislatiei activitatilor vamale si poate garanta calitatea oricaror servicii oferite.
Ce reprezinta intrastat?
Intrastat constituie un sistem de colectare si evidenta a datelor statistice referitoare la comertul cu bunuri ce se efectueaza in tarile Uniunii Europene.
Sistemul de declaratie intrastat este folosit pentru monitorizarea traficului de bunuri rulate intre tarile membre ale uniunii europene. A fost implementat in tarile membre UE inca din anul 1993, iar incepand cu 1 ianuarie 2007 a devenit activ si in Romania. Declaratia intrastat inlocuieste sursa initiala de date – declaratiile vamale, scopul declaratiei intrastat fiind acela de a colecta informatii direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre.
Cine declara intrastat?
Declaratia intrastat trebuie intocmita de comerciantii care care au depasit in anul anterior pragul valoric stabilt pentru import-export si de catre cei care au depasit pragul valoric in cursul anului, acestia trebuind sa completeze declaratia incepand cu luna in care au depasit.
Pragurile reprezinta limita care determina valoarea importului/exportului sub care comerciantii pot face schimburi fara sa fie nevoie sa completeze declaratia intrastat.
Pentru anul 2024 pragurile valorice sunt urmatoarele:
Pentru import – 1.000.000 lei
Pentru export – 1.000.000 lei
Cand se depune?
Termenul limita de transmitere a datelor Intrastat il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinţa.
Ce trebuie declarat?
In declaratia intrastat trebuie mentionate urmatoarele informatii:
fluxul (introduceri/expedieri)
date de identificare ale firmei
cod marfa (8 cifre)
modul de transport
cantitatea în kg
valoarea facturata
perioada de referinta
tara de destinatie/tara de expeditie
natura tranzactiei
termenii de livrare
cantitatea în unitate de masura suplimentara
valoarea statistica
Tari import declaratie intrastat
Austria (AT)
Bulgaria (BG)
Danemarca (DK)
Finlanda (FI)
Germania (DE)
Irlanda (IE)
Letonia (LV)
Luxemburg (LU)
Marea Britanie (GB)
Polonia (PL)
Republica Ceha (CZ)
Slovacia (SK)
Spania (ES)
Ungaria (HU)
Belgia (BE)
Cipru (CY)
Estonia (EE)
Franta (FR)
Grecia (GR)
Italia (IT)
Lituania (LT)
Malta (MT)
Olanda (NL)
Portugalia (PT)
Romania (RO)
Slovenia (SI)
Suedia (SE)
Legislatie
Pentru o mai buna functionare a sistemului s-a stabilit un standard national conform cu cel european care consta in colectarea acestor declaratii de a comercianti.
Legislatia la nivel european:
Regulamentul CE 638/2004 ;
Regulamentul CE 1982/2004;
Legislatia la nivel national:
Legea nr. 422/2006 din 22 noiembrie 2006;
Ordinul Presedintelui INS privind Normele de completare a Declaratiei Statistice Intrastat;
Ordinul Presedintelui INS privind stabilirea pragurilor valorice pentru colectarea informatiilor statistice privind comertul
Cerere oferta declaratie intrastat
Pentru a face o cerere de oferta pentru serviciile de declaratie intrastat, va rugam sa folositi formularul de mai jos cu datele dumneavoastra.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii